Predstavitev:
Tomo Križnar
(slovenski popotnik, aktivist za človekove pravice, avtor potopisov in dokumentarnih filmov)

a

Rodil se je 26. avgusta 1954 na Jesenicah. Je diplomiran ekonomist in strojni inženir. Že kot študent je veliko potoval. Je svetovni popotnik, pisatelj, človekoljub in borec za mir v Afriki.

Leta 2003 je bil zaprt v zaporu ob delovanju v Etiopiji. Policija ga je aretirala na območju omejenega gibanja, kjer naj bil tam brez potrebnega dovoljenja.

Križnar je bil od 20. julija 2006 zaradi ilegalnega vstopa v Sudan in zaradi obtožbe vohunstva do 5. septembra 2006 zaprt v tamkajšnjem zaporu. Križnar, ki naj bi bil Drnovškov posebni odposlanec za krizno žarišče sudanske pokrajine Darfur, se je napotil v Sudan brez vizuma, ker mu ga veleposlaništvo na Dunaju ni izdalo v nekaj dneh. Sodišče v kraju El Fašir ga je 14. avgusta obsodilo na dve leti zaporne kazni in plačilo kazni v višini 2000 evrov. Po pomilostitvi so ga izgnali iz države. To reševanje ga je stalo dobrih 20.000 evrov. Ozadje tega dogodka je politika Janeza Drnovška, oziroma njegovo prizadevanje pri morebitni preprečitvi genocida nad prebivalci Darfurja, zato so se na obsodbo odzvali tudi slovenski politiki. Sodišču je pismo poslal tudi predsednik Drnovšek in prosil za njegovo pomilostitev. Po navodilih zunanjega ministra Dimitrija Rupla je v Sudan odpotoval slovenski konzul v Kairu, Andrej Dernovšček. Po diplomatskem posredovanju Slovenije je sudanski predsednik Omar al Bašir 2. septembra 2006 podpisal sklep o njegovi pomilostitvi. 5. septembra se je Križnar vrnil v Slovenijo.

19. maja 2016 je bil aretiran v Južnem Sudanu, ker naj nebi imel uradnih dovoljenj za snemanje in gibanje na vojnem območju med Južnim Sudanom in Sudanom. Po posredovanju Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije, Veleposlaništva Republike Slovenije v Egiptu in Veleposlaništva Republike Nemčije v Južnem Sudanu je bil 28. maja izpuščen.


Organizator: Teozofska knjižnica in bralnica Alme M. Karlin
www.jivatma.si
Kontakt: program@jivatma.si, tel.: 03 62 098 62, 041 464 667